Per Schultz-JørgensenFamilieforsker og professor i psykolog

Bogen kan være et rigtigt godt grundlag for forældres formidling til det lille barn – at kærligheden er der midt i det opbrud, der finder sted rundt om barnet i skilsmissefamilien – og som det kan være svært at begribe, når alt ser forandret ud.

Bogen gør det nænsomt og med stor loyalitet over for varme og gode følelser og værdien af fællesskab. I centrum er et barn, som mor og far holder lige så meget af uanset skilsmissen. Men det er også et barn, som har ret til sine egne følelser, som de voksne skal lytte til og tage alvorligt.

Mette WeberSundhedsplejerske, familie-og konfliktvejleder

E-bogen støtter forældre i processen til hvordan de kan hjælpe deres børn under og efter en skilsmisse. Når forældre læser bogen sammen med barnet – får barnet mulighed for at blive set, hørt, forstået og guidet.

Barnet kan desuden selv bearbede nogle de svære følelser, når det bruger den medfølgende gratis malebog.

Sundhedsplejerske, familie-og konfliktvejleder Mette Weber, træner forældre i at blive bedre i dag end de var i går. Find også Lille Gub bogen på deres site:

www.talmedbørn.dk
Bettina VestergaardSkilsmissekonsulent

Jeg er blevet stor fan af Lille Gub, og jeg bruger bogen og tegningerne til de mindste børn, som kommer hos mig, fordi deres forældre skal skilles.

Jeg havde en pige på 6 år i et samtaleforløb, hvis forældre har været skilt i 2 år. Forældrene synes det var svært at tale med hende. Jeg vidste, at pigen var glad for at tegne så jeg planlagde et lille forløb, hvor Lille Gub skulle være min hjælper.

Lille Gub og de skønne tegninger var med til at denne pige fik åbnet op, og fik fortalt sin historie.

Lille Gub er med til at barnets stemme kan blive hørt, og den gør det naturligt at tale om det, som gør ondt, på en fin måde.

Bogen er også et godt redskab til at kunne hjælpe barnet med at få bearbejdet og talt om, hvordan skilsmissen påvirker dem.

Jeg anbefaler derfor også varmt bogen til mine familier.

Bogen rammer plet ved, at det både er en samtalebog og en malebog, som kan bruges terapeutisk, men også bare, som en helt almindelig børnebog, barnet selv kan finde frem, når det har behov for eller lyst til det.

Bettina Vestergaard

www.skilsmissekonsulenten.dk

Sabro DagtilbudDagtilbudsleder

Vi har i Sabro Dagtilbud brugt bogen Lille Gub i vores emne arbejde for børn i skilmisse familier.

Vi oplever at det giver børnene en forklaring som flere af dem mangler nemlig at mor og far stadig elsker og savner dem. Ud over dette har vi oplevet at børnene via bogens ord bliver i stand til at udtrykker deres følelser med ord.

Fantastisk god bog med, tydelige illustrationer og meget let forstålig, enkel og tydelig tekst. God til selv små børn.

Rikke Winckler

Dorte Lytje har formået at skrive en fantastisk bog til småbørnsforældre, der skal tale med børn om skilsmisse.

Den er så konkret, så brugbar og så ”lige-til-at-gå-til” at den er en gave både til de voksne og ikke mindst børnene.

I mit mangeårige virke som pædagog ved jeg, at det sværeste for børn altid er, hvis de voksne ikke snakker med dem om de ting, der er svære og som de alligevel fornemmer er galt.

Små børn er faktisk meget ligetil, de skal bare have tingene præsenteret i et børnesprog, men da man som forældre ofte er bange for at gøre sit barn ked af, kan det være vanskeligt at fortælle noget så svært som en skilsmisse.

Lille Gub er en sand perle, der giver forældre konkrete anvisninger, smukke, enkelte og meget kærlige forklaringer der midt i alt det svære, vil virke både forløsende og healende.

Lille Gub får min varmeste anbefalinger.

Mor til 2
Mor til 2 børn, 6 og 10 år

Da jeg købte bogen for snart 4 år siden, var mine drenge hhv. 6 1/2 og 10 år, dvs. egentlig udenfor den alder du har målrettet Lille Gub til.

Men jeg var desperat og ville give Lille Gub en chance for jeg syntes ikke der fandtes andet alternativ.

Jeg er så glad for at jeg tog chancen og købte Lille Gub. Jeg læste den meget for den yngste, hvor den ældste bare hørte med. Men det gjorde at de begge fik kendskab til Lille Gub, på hver deres måde.

Det har været rart at kunne tale om Lille Gub, med børnene på hver deres måde og udfra deres behov hver især. Men udgangspunktet/fundamentet har været Lille Gub.

Lille Gub er guld værd, TAK.​

www.hverdagsjunkie.dk

Trine KokMor til 3

Min datter var glad for at høre historien.

Hun nød at høre bøgen, satte sig godt til rette og havde fuld opmærksomhed.

Jeg synes det er en god og vigtig historie.

Den tør tale i øjenhøjde om savn og om at kærligheden mellem voksne kan gå i stykker, hvorimod kærligheden til barnet altid vil være intakt.

Det synes jeg er vigtigt!

Jeg synes tekst og billeder klæder hinanden godt!

Der er utallige temaer at tage op, når man skal forklare børn om alle de følelser en skilsmisse fører med sig – men jeg tænker at netop forklaringen om hvorfor mor og far ikke skal bo sammen, og hvorfor savn nogengange kan føles så svært naturligt nok vil være noget af det første man som forælder vil hjælpe sine børn med at forstå.

Derfor tror jeg det er godt at starte Lille Gub dér, hvor den gør.

Louise Storm HougaardMor til 2

Mine børn var meget glade for bogen (OG malebogen) – det visualiserede nogle af de ting de gik og tænkte på og hvad svært ved at finde op og ned i.

Det er 3 år siden, men forleden bad min datter på nu 6 om at vi tog den frem igen.

Begge børn fandt ro i at læse om det og specielt den del med at vi forældre faktisk havde det godt når de ikke var der, var rart for dem. Samt at vide at de stadig var elsket selvom at mors og fars kærlighed ikke længer var den samme. At de var midt i mellem os og var det vigtigste.

Hvad jeg efterfølgende har savnet var en lign bog om det med når der kommer nye kærester og bonus søskende ind i billedet ... Det kan du jo arbejde videre med.

JannieMor til 2 (5+8 år)

En rigtig sød bog, om en Lille Gub, som bliver sat i en meget svær situation. Bogen beskriver kort og godt hvad det er som er sket, og skal ske når mor og far går fra hinanden.

Mine børn syntes at det var en god bog, men at det var synd for Lille Gub, at han nu ikke kunne se sin mor og far hele tiden. Og de kunne se at Lille Gub var ked af det når han ikke var hos sin mor, og omvendt når han ikke var hos sin far.

Vi talte om, hvordan at det aldrig er børnenes skyld, når mor og far ikke kan enes. Og uanset hvad, så vil mor og far altid elske deres børn allerhøjest i hele verden.

Inger PoulsenPsykoterapeut MPF, Dansk Institut for Spædbarnsterapi

Dorte Lytje har skrevet en børnebog om skilsmisse, og her viser hun forældrene vejen til, hvordan de kan hjælpe selv helt små børn med at få sat ord på det, som er svært.

Bogen Lille Gub er let for selv små børn at forstå, og den egner sig fint som samtalebog, da den hjælper barnet med at sætte ord på dets følelser.

I bogen fortæller Dorte Lytje om Lille Gubs start på livet og om mor og far og deres store kærlighed til hinanden, en kærlighed der går i stykker. Lille Gub forsikres om, at forældrenes kærlighed til ham ikke kan gå i stykker – den vil altid være der, selvom mor og far ikke længere skal bo sammen. Lille Gub skal bo på skift hos forældrene, og alle tre kommer de til at savne, og alle tre mærker de en kugle inden i, der indeholder forskellige følelser.

Dorte Lytjes bog Lille Gub – Når far og mor skal skilles” er skrevet for at give barnet ro og samtidig skabe rum for vigtige samtaler i en svær tid for hele familien.

Bogen er en højtlæsningsbog med illustrationer, der tydeligt viser de følelser, som Lille Gub endnu ikke kan beskrive med ord.

I bogen hjælpes Lille Gub med at genkende følelser. Han får fortalt om forældrenes følelser samtidig med, at de spejler ham i hans følelser, og det hjælper ham med at genkende de følelser, han har. Bogens beskrivelser af følelser kan være en hjælp til en triangulerende dialog mellem de voksne og barnet, en dialog der hjælper barnet med at genkende dets egne følelser.

Bogen er ligeledes en arbejdsbog til de forældre, som søger at hjælpe barnet.

Den voksne må sætte sig i barnets sted – se og mærke det, der sker ud fra barnets perspektiv, og finde frem til det enkle budskab, der skal fortælles til barnet.

Terapeutiske teorier, der ligger bag fortællingen Lille Gub

I Dansk Institut For Spædbarnsterapi er vi bl.a. inspireret af den franske børnepsykoanalytiker Francoise Dolto der siger ”Lad aldrig barnets smerte blive glemt.”[1] Hendes elev, børnepsykiater og børneanalytiker Caroline Eliacheff, der arbejdede som psykoanalytiker blandt spædbørn, havde et lignende budskab: ” Alt usagt binder energi”[2]

Det er stærke budskaber, som har haft stor betydning for vores forståelse af, hvordan vi med kommunikation kan hjælpe og støtte selv det helt lille barn.

Det er af stor betydning, at der bliver sat ord på det, der er svært, og som fylder i relationen.

Noget nyt er, at det også hjælper det helt lille barn, at den voksne sætter ord på det, som er sket, og det som skal ske. Barnet er et kommunikerende væsen lige fra fødslen, og barnet har en helt speciel evne til at fornemme, hvad det er, der sker omkring det. Når barnet mærker, at der er ubehagelige stemninger – måske er forældrene pressede eller kede af det – er det en hjælp for barnet, at den voksne konkret med ord, der er tilpasset barnet, fortæller, hvad der er sket, og hvad der skal ske.

At vide hvor vi kommer fra, har en helt speciel betydning for vores selvværd og derfor fortælles der i bogen om Lille Gubs start på livet. Det hjælper barnet til at mærke tilhørsforholdet til forældrene, hvilket gør at barnet kan være stolt af at være til.

Et lille barn kan ikke med ord udtrykke sine følelser, barnet kan kun mærke, at der er noget, der eksempelvis ikke er rart. Barnet spejler sig i den voksne. Ved at den voksne sætter ord på egne følelser og spejler barnet i barnets dets følelser, bliver det til ny viden for barnet – en viden der hjælper barnet til at komme over den svære periode.

Med bogen Lille Gub, dannes der en ramme om den svære situation, hele familien er i – en ramme der gør, at det svære bliver lidt lettere for alle.

Med stor nænsomhed viser Dorte Lytje forældrene, hvordan de på en enkelt måde kan sætte ord på det som er sket og det som skal ske, og herved støttes selv helt små børn, der formemmer men endnu ikke har ord og begreber for det de mærker. Når vi som forældrene, respektfuldt i kontakt med barnet, sætter ord på barnets oplevelser og følelser, mærker barnet ”Jeg er ikke alene”


[1] Francoise Dolto har bl.a. skrevet ”Samtaler med børn og psykoanalyse”, Hans Reitzels Forlag, København 1982.

[2] Caroline Eliacheff har bl.a. skrevet bogen ”Krop og skrig. Psykoanalytiker blandt spædbørn”, Borgens Forlag. København 1993.

Jeg anbefaler:

Skilsmissekort

​Jeg anbefaler Mette Webers dialogkort, som hjælper forældre, lærere og pædagoger og andre med at skabe dialog og gode samtaler med børn om skilsmissen. www.talmedborn.dk

Illustrator Eva Ehler

Eva Ehler, som bragte Lille Gub til live, efter blot at have fået udleveret min egen interimistiske streg, får  min varmeste anbefaling. Fra først øjekast, blev jeg forelsket i Lille Gub, og Eva ramte 100% plet med at formidle følelserne i bogen, via sin streg. www.evaehler.dk

Omsorgskassen

​Jeg vil gerne slå et slag for "Omsorgskassen", som er til stor gavn lærere og pædagoger, som hjælper børn i sorg. Se den fantastiske 'humør-dukke' mv på www.omsorgskassen.dk - her